24 януари 2017 г.

Кутийка - 1

Реших да направя ревю на някои от китайските шаблончета. По-точно на тези за кутийки, с които съм се сдобила.
Започвам с първата, която получих.
Първо трябва да кажа, че шаблончето реже перфектно. Кутийката е идеално оразмерена, а размерите ѝ са 70х70х32, а на шаблончето приблизително 115х125mm.
Имам някои дребни забележки и особености, които си струва да отбележа:
1. Изрязаните елементи трябва леко да се дорежат в участъка показан на снимката (там където ножа не достига до пресечната точка на биговете). Това е нужо, за да не се деформира или скъса кутийката и да може да постигне перфектната си форма.
2. Двете части от които се сглобява кутийката трябва да са сгънати в различни посоки. Имам предвид, че след като се изрежат едната част се сгъва по посока на биговането от щанцата, а другата срещу биговете.
3. Съответно на по-горе казаното, ако се използва структурен или дизайнерски картон едната част се реже с щанца към лицевата страна, а другата към опаковата - така цялата кутийка ще е еднаква. Ако пропуснем тази особеност накрая ще имаме една кутийка с 3 лицеви и 3 опакови стени, което може да е търсен ефект.... но аз не бих го търсила.
Заради среднощните снимки гланцовото червено на илюстриращата снимка изглежда жълто... ама не е! И добре че поне на следващите две цветовете са ОК.

В моите представи при вида на шаблона изникна една кокетна едноцветна кутийка, украсена само със сравнително широка, контрастна панделка (като тази най-отгоре), но първите които направих баха едноцветни, украсени семпло с дизайнерска хартия. Едно листче хартия стига за да се изрежат панели за всички стени на кутийката, но ако цялата кутия ще е от дизайнерска хартия ще трябват две листчета (по 6").
С малко повече играчка и с помощта на допълнителни шаблони може да се направят различни варианти в частта за затваряне. Просто не изрязваме езика за затваряне при рязането на кутийката, а после с друга щанца оформяме едно красиво капаче, което вече не се пъха навътре, а е видимо. Този вариант си представям с магнитно закопчаване... и не само.
Естествено може да се изреже прозорче с форма по желание още преди да се слепят двете части на кутийката, като е добре да се отчете застъпването на частта за залепяне (или затваряне), която е около 1 сантиметър.
Аз лепя навсякъде, включително дъното и оставям незалепен само капака, но това е защото правя една - две кутийки когато ми трябват. Ако обаче трябва да се направят 50 и да се изпратят на клиент би било удачно и дъното да не е залепено. Тогава ще могат да се транспортират сгънати и освен че няма да заемат много място ще се избегне и потенциалният риск от смачкване.
И все пак е добре после дъното да се залепи (или да се върже с панделка), че да не изпадне пълнежа :).
До известна степен като недостатък бих отбелязала, че няма никаква "контра", която да държи кутийката затворена. При използването на дебел картон няма проблем, но ако е тънък е добре да се има предвид. Разбира се това е лесно поправимо, така че като заключение мога да кажа, че щанцата за тази кутийка е много добро попадение.

2 коментара:

  1. Благодаря за ревюто, Тече! Беше ми много полезно. И аз напоследък съм си напоръчвала от Китай разни шаблончета и печати. Като цяло съм много доволна от качеството на шаблоните и не чак толкова много от качеството на печатите. Може пък просто да не съм уцелила...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз до сега имам само едни звезди с шев на точки, които са некачествени като изпълнение, но като цяло качеството на щанците е много добро. А цените... изобщо не подлежат на коментар :-)
      За печатите не мога да дам някакво мнение, защото имам само два и дори не съм ги пробвала още.

      Изтриване

Благодаря, че поспряхте!
Радвам се на всяко споделено мнение, впечатление или просто усмивка!
Коментарите, съдържащи линкове нямат място тук и ще бъдат изтривани.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...