2 юни 2017 г.

Малко експерименти


Имаше дискусия за топлото позлатяване на лазерно изображение (с ламинатор) в една от групите във ФБ. И стана дума за възможността да се позлатява вместо с ламинатор с ютия. Предишния път,  когато писах за скромния си опит с това фолио само споменах, че и с ютия става, но не бях пробвала и сега подтикната от дискусията и от експеримента на другарче пробвах и аз.
Ами може! Не е никак лесно да се уцелят режимите, но все пак може и няма нищо сложно в процеса.
Първите ми опити със силно нагорещена ютия бяха плачевни - много излишно фолио се полепи.

После намалих температурата и постигнах достатъчно задоволителен резултат, за да мога с чиста съвест да твърдя че може да стане.
В общия случай сандвича който нагрявах се състоеше от мукава за подложка, картон с лазерно принтирано нещо, фолио и най-отгоре още някакви хартии.
Колкото е по-висока температурата и продължително нагряването толкова повече е покритието. Стига до плътно без значение от принтираното - установих също, че макар и малка част от излишъка може да се отстрани със слабо тиксо. Е, има риск тиксото да повлече и горния слой на хартията барабар с отпечатаното - както ми се случи при един от най-сполучливите опити.
При мен най-добре се получи със слаба ютия и с продължително нагряване през няколко пласта хартия (от порядъка на 15 секунди). И ако не е полепнало достатъчно продължавам да нагрявам.

И публикацията ми би приключила тук, ако не бях пробвала нещо на същия принцип, но доста по-интересно (поне за мен). Държа да кажа, че не съм го видяла никъде и идеята си е моя!
Става въпрос за отпечатване на щанци със същото фолио.
Там вече трябва по-висока температура. И основният фактор, който оказва влияние на резултата е гладката хартия и основата - гладка и леко податлива на деформация. За експеримента подложих салфетка.


Принципно с притискане нагрявам щанцата, която предава топлината към фолиото посредством режещите си ръбчета и така те се отпечатват. Трябва да призная, че и тук далеч не всички проби дадоха задоволителен резултат. В много случаи се отпечатваха само някои части от щанцата и все пак когато се получи е много симпатично.
Представям си го като допълнителен ефект върху дизайнерска хартия или лъскава рамка ...
Между другото по невнимание посребрих ръбчетата на една щанца вместо картона, ама се изчисти. Все още събирам смелост да пусна щанца през ламинатора... ама не знам дали ще се случи.
Няма да обяснявам повече - ето снимки:






В заключение:
Лазерното с ламинатор е по-добре! И все пак ако нямате на разположение ламинатор, а много искате лъскав надпис въоръжени с много търпение и заготовки можете да успеете и с ютия.
Ако пък искате да разширите употребата на щанците си може да пробвате отпечатването.

И все пак не очаквайте чудеса!
Чао





1 коментар:

Благодаря, че поспряхте!
Радвам се на всяко споделено мнение, впечатление или просто усмивка!
Коментарите, съдържащи линкове нямат място тук и ще бъдат изтривани.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...